Iedereen kan leren Keyboard spelen!

Het bespelen van een muziekinstrument is eigenlijk heel magisch. Kijk maar eens naar een professionele gitarist of pianist en zie hun vingers razendsnel over de snaren of toetsen vliegen. Veel muzikanten zijn al op jonge leeftijd begonnen en oefenen dagelijks. Als je nog nooit een instrument hebt bespeeld kan het idee van urenlang oefenen, en ook steeds weer falen, een angstaanjagend idee zijn. Maar iedereen kan leren keyboard spelen, ongeacht leeftijd of ervaring, als je de volgende tips toepast!

Kies je instrument

afbeelding van keyboard
Zeker voor beginners is een keyboard een ideaal instrument. Bij een snaarinstrument heb je een goed ontwikkeld gevoel nodig om de snaren te bespelen, en bij een piano vergt het aanraken van de toetsen veel oefening. Hoewel je keyboards hebt die aanrakingsgevoelig zijn is dat altijd een optie, je kunt dus beginnen met het leren van de basis. En al die toetsen? Eigenlijk zijn er maar 8 witte tonen, en 5 zwarte, dus 13 totaal. De rest zijn verschillende octaven van diezelfde tonen. Als je het zo bekijkt is een keyboard helemaal niet meer zo intimiderend. Oh ja, nog één voordeel van een keyboard; als je de hoofdtelefoon gebruikt val je niemand lastig!

Hersenen in je vingers

Je hebt gekozen om keyboard te leren spelen, mooi! Als jij twee handen hebt en tien vingers kun je alle muziekstukken spelen, maar nog niet op de eerste dag. Je gaat eerst jouw vingers leren waar de juiste toetsen zich bevinden, en hoe je ze het beste kunt bereiken. Dat vergt oefening, veel oefening waarmee je het “spiergeheugen” traint. Jouw vingers gaan leren zelfstandig te werken, zonder dat je daar bewust bij na hoeft te denken. Precies zoals ik nu deze tekst schrijf. Mijn vingers weten de letters op het toetsenbord zelf te vinden, als ik er over na ga denken zou ik de meeste letter niet eens kunnen vinden!

Vanaf de eerste dag keyboard spelen

Het meest uitdagende van een instrument spelen is jezelf steeds te motiveren om verder te gaan. Zorg daarom dat je kunt voelen, en horen dat je muziek maakt. Speel bij elke les een liedje, zelf bij de eerste keer dat je voor het keyboard zit. Als is het maar met één of twee noten, als het klinkt als een melodie geeft je dat een heerlijk gevoel. Je bent uiteindelijk bezig met muziek maken en keyboard spelen. Vergeet nooit de betekenis van het woord “spelen”, werken doen we al genoeg. Ik geef je een geheime tip; met één vinger en alleen de 5 zwarte toetsen kun je nooit “verkeerd” spelen. Het klinkt altijd als een melodie!

Keyboard spelen voor beginners

Elke muzikant is ooit begonnen met het spelen van een instrument, mensen als Jan Vayne en Wibi Soerjadi werden ook niet wakker met gouden vingers. Gun jezelf de tijd en geniet van het proces. Voel dat je steeds een klein stukje verder komt, dat je weer een nieuw akkoord kunt maken, dat je weer een nieuw liedje in je repertoire hebt. Keyboard spelen is een fantastische hobby waarmee niet alleen jouw vingers soepel blijven maar je hersenen ook!

Wil je graag les bij een professionele keyboardleraar, en woon je in de buurt van Zaanstad of Hoofddorp, kijk dan eens op de website van Marcel de Hoop, en vraag dan meteen een gratis proefles aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *